+36 30 93 03 870

Home » HR Angyal Blog » Mi az?

Mi az?

Mi az? Messziről lerágott csontnak tűnő tárgy, közelről pedig a cégek munkáltatói márkáját romboló kommunikációs hiba?

4 egyszerű lépés a pozitív munkáltatói márka kiépítése felé

Munkaviszonyom a közelmúltban szűnt meg egy magyar tulajdonú kkv-nál. Viszonylag sok HR-es (főként HR vezetői) állásra jelentkeztem elsősorban tapasztalat szerzés céljából, –  gondolván, –  néha jó az embernek a saját bőrén is megtapasztalni, mások hogy csinálják, hogy vezetik az interjúkat, milyen teszteket használnak, miket kérdeznek,  és úgy általában miként bánnak a jelentkezőkkel.

Mondhatom érdekes élményeket szereztem! Az összes megfigyelésem hosszú oldalakat töltene meg, és egyben valószínűleg csak kevesek számára volna izgalmas olvasmány. Így kiválasztottam egy manapság kiemelkedően fontosnak tartott szempontot: a munkáltatói márka építését. A téma aktualitását az adja, hogy ma Magyarországon munkaerő hiány van; napjainkban már nemcsak az IT szakértői és mérnök állásokat nehéz betölteni, hanem szinte minden állást, még a szakképzettséget nem igénylőket is! Vagyis a munkáltatóknak tényleg energiát kell(ene) fordítaniuk arra, hogy minden lehetséges módon vonzónak tüntessék fel magukat a potenciális munkavállalók szemében.

Ehhez képest mi a valóság? Az elküldött jelentkezéseim 80 %-ára semmilyen válasz sem érkezett, pedig mindet valamelyik online álláshirdető portálon megjelentett hirdetésre küldtem el. Ezek a portálok nagyon sok időt és energiát fektettek abba, hogy felhasználóbarát – értsd ez alatt a munkáltatókat is, akik feladják a hirdetéseiket – módon működjenek. Minden hirdetőnek lehetősége van arra, hogy beállítson egy rövid automatikus választ, melyet azonnal megkap a jelentkező.

  1. lépés a munkáltatói márka építésére: állásportálon való hirdetéskor szánjunk még 3 percet arra, hogy beállítunk valamilyen automatikus választ. Ennek nyugodtan lehet a tartalma pl. a következő: „A kiválasztási folyamatunk kb. 1 hónapot fog igénybe venni. Amennyiben Önt alkalmasnak találjuk az önéletrajza alapján, akkor ezen időszakon belül keresni fogjuk valamely elérhetőségén. Amennyiben nem kap tőlünk további értesítést, akkor köszönjük a jelentkezését, de most nem Önre van szükségünk. További álláskereséséhez sok sikert kívánunk!”. Ennyi. Egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy kultúr-cégnek nézzenek minket.

Előfordulhat, hogy Ön már feladta a hirdetését, de nem állított be automatikus válasz-funkciót. Kétségbe akkor sem kell esni, még mindig gondoskodhat róla, hogy a kiválasztási folyamat lezárásaként minden jelentkezőnek küld egy rövid, egyen e-mailt, melybe tájékoztatja őket, hogy most nem, de sok sikert és hajrá.

  1. lépés a pozitív munkáltatói márka felé: tudományos kutatások is alátámasztják, hogy az emberek pozitívabban ítélik mag azokat az eseményeket, történeteket, melyeknek valamilyen formában egészet alkotnak. Zárja le Ön is a keresés folyamatát, válaszoljon minden jelentkezőnek. Bátran használhatja a ctrl C, ctrl V funkciót, a lényeg, hogy válaszoljon! Építse a munkáltatói márkáját ezen az úton is!

Az önéletrajzom alapján behívtak interjúkra. Az interjúztatóim között voltak HR-es kollégák és tanácsadók is. Nézzük a posztom szempontjából érdekes munkáltató márka-építést: minden interjú végén biztosítottak róla, hogy mindenképp választ fogok kapni, akár engem választanak, akár nem. Ehhez képest egyetlen cég HR-ese vette a fáradtságot, hogy a nemleges válaszát közölje, neki viszont duplán jár a piros pont, mert nem is csak egy rövid e-mailt küldött, hanem felhívott és röviden meg is indokolta az elutasítás okát.

  1. lépés a munkáltatói márka-építés útján: munkáltatóként se felejtsük el, hogy „az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó”. Tényleg ilyen egyszerű. Egy személyes találkozó után, hangsúlyozottan neveletlenségnek tűnik elfelejteni a válaszadást. Elég egy rövid e-mail, akár sablonos is lehet, de LEGYEN! Ne felejtsük el, előfordulhat, holnapután olyan hirdetést adunk fel, amire az elutasított férje, barátnője, ismerőse lenne az ideális jelölt, viszont nem jelentkezik, mert egyszer azt hallotta a cégről, hogy nem igazán korrekt.

Mit tegyen, ha a fentiekkel maximálisan egyetért, de cégvezetőként egyáltalán nincs ideje arra, hogy ilyesmivel foglalkozzon?

  1. lépés a kiemelkedő munkáltatói márka felépítéséért: bízzon meg és HR Angyal szolgáltatásom keretében elvégzem az új munkatárs felvétele körüli összes macerás munkát, külön figyelmet fordítva arra, hogy az Ön cégéről, mint munkáltatóról kimondottan jó hírek keljenek szárnyra.

(A címben szereplő találós kérdés megfejtése: álláshirdetésre beérkezett cv-k, illetve a lefolytatott állásinterjúk válasz nélkül hagyása)